Astilbe, plantele cu flori superbe care iubesc umbra

Pentru că spațiul este limitat, aleg pentru grădina mea numai plante care îmi plac foarte mult și am o pasiune pentru soiurile deosebite, pe care nu le văd la tot pasul. Așa am descoperit iarba de Pampas, Hibiscus moscheutos, Tigridia sau un soi vechi de trandafiri numit American Pillar.

Dar tot căutând plante care să-mi placă și să se potrivească bine în curtea mea, am descoperit că sunt destul de puține soiuri care să prefere umbra și să mai și înflorească.

Am o astfel de zonă lângă gard, în care este soare numai dimineața, apoi umbră totală. Tot răscolind magazinele online cu produse pentru grădină, am descoperit o plantă numită Astilbe. Nu doar că rezistă la umbră, dar Astilbe face flori foarte frumoase și elegante, de culoare roz, roșie sau albă.

Sunt plante perene care nu iubesc soarele direct, seceta și pământul uscat. Preferă zonele umbroase, în care pământul este tot timpul umed. Se pot planta primăvara sau toamna, iar toamna înainte de îngheț se tund de la bază, cât mai aproape de pământ și se acoperă cu mulci sau paie pentru a le proteja rădăcinile de îngheț.

Înfloresc din martie-aprilie, până în iunie-august și chiar septembrie, spun cei de la casa-gradina.ro, ceea ce sună foarte bine.

Abia așteptam să vină primăvara ca să-mi comand Astilbe și am luat deja 12 plante, de pe plant-shop.ro. Am mai comandat de la ei și Hibiscusul cu flori imense și am fost mulțumită că a crescut fix ce au promis. Mă enervează la culme să am „surpriza” de a descoperi că plantele pe care le aștept cu nerăbdarea să crească se dovedesc a fi cu totul altceva decât ceea ce am comandat.

Am primit cele 12 ghivece, dar… lipsesc plantele :)) Dar pentru că provin dintr-o pepinieră din țară, în această perioadă plantele nu sunt crescute, ci sunt în varianta latentă, având numai rădăcini și rizomi.

Le voi planta în zona de lângă gard acoperită cu mulci, în asociere cu hortensiile pe care le am deja plantate. Se pare că hortensiile și Astilbe se potrivesc foarte bine împreună, deci le-am nimerit fără să știu. Din câte am citit eu despre această plantă, pare să fie varianta perfectă pentru grădinile sau zonele umbroase.

Eu am luat:
Astilbe arendsii „Astary White”
Astilbe arendsii „Showstar” mix
Astilbe arendsii „Astary Red”

Revin cu poze „proprietate personală” după ce vor crește. Cele din galerie sunt de pe Pixabay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *