7 plante care infloresc de la inceputul verii pana toamna tarziu

Daca nu ai o gradina mare, asa cum este si cazul meu, ajungi in timp sa alegi doar acele plante care iti plac cel mai mult. Si bineinteles ca tuturor ne plac cele care infloresc tot sezonul. De la finalul primaverii si pana toamna tarziu poti avea o gradina plina cu flori, daca alegi soiurile potrivite. De-a lungul celor aproape sapte ani de cand stau la curte, am descoperit ca nu dau gres niciodata daca aleg astfel de plante. Cele mai multe dintre ele sunt foarte usor de ingrijit, nu necesita prea multa atentie si arata intotdeauna perfect! Am deja o lista cu plante favorite, care stau inflorite toata vara si chiar si toamna. Iata care sunt:

Craitele

Trebuie sa recunosc ca nu am fost mereu fan craite. De fapt, o vreme mi se pareau chiar urate si nici nu-mi imaginam ca o sa le plantez in curtea mea. Se spune ca de la dragoste la ura e doar un pas… In cazul meu a fost invers, am trecut de la ura la dragoste in relatia mea cu craitele :)) Cred ca si filmul de animatie „Coco” a avut un cuvant de spus. Craitele au o semnificatie aparte in Mexic si America Latina, acolo unde simbolizeaza legatura dintre lumea viilor si cea a mortilor. Potrivit traditiei mexicane, sunt florile care ajuta sufletele stramosilor sa ajunga la cei dragi in timpul sarbatorii numite Dia de Los Muertos, un fel de Sambata Mortilor la noi.

Dincolo de semnificatia speciala, craitele sunt plantele perfecte de gradina. Infloresc toata vara, rezista bine la seceta, iubesc soarele direct si cresc foarte repede. Fie ca iti iei cateva rasaduri sau le plantezi tu din seminte, vei avea o multime de flori luminoase intreaga vara. Secretul este sa rupi florile trecute, pentru a stimula inflorirea. Pentru ca sunt flori anuale, isi vor da „demisia” atunci cand au produs deja seminte si nu vor mai inflori la fel de mult. Nuantele lor variaza de la protocaliu la galben deschis. Pot fi craite pitice, inalte, batute sau simple.

Salvia rosie

Salvia este o alta planta anuala care infloreste fara oprire de la inceputul verii si pana toamna tarziu. De fapt, am „dovezi” cu salvie rosie perfect inflorita in noiembrie! Salvia iubeste soarele si nu este deloc pretentioasa in privinta solului. Eu am avut cel mai mult succes cu cele rosii, dar exista salvie alba, mov sau roz. Se poate planta usor din seminte, dar va inflori mai tarziu. Cel mai simplu este sa cumperi rasaduri.

Echinacea

Tot ce stiam in trecut despre echinacea era ca face bine la imunitate :)) Dar in afara de proprietatile medicinale, este o planta superba, care infloreste cat e vara de lunga. Exista in numeroase variante de culori si modele, de la cea simpla pana la batuta sau delicata, cu numai cateva petale. Am deja o colectie de cinci plante, in nuante de roz intens, portocaliu si galben. Anul acesta au crescut multe din semintele cazute pe sol in toamna si abia astept sa vad ce culori sunt. Echinacea iubeste lumina directa a soarelui si nu are nevoie de ingrijire speciala. Iar un alt avantaj este acela ca e o planta perena, ceea ce inseamna ca rezista ani la rand.

Floarea balon

Am descoperit accidental frumoasa floare balon. O gasesti in florarii sau in magazinele de bricolaj si este de obicei vanduta ca planta de interior. Din fericire, am plantat-o in gradina in urma cu vreo doi ani si am fost surprinsa sa descopar ca a trecut cu bine peste iarna. De atunci creste fara probleme in fiecare an si infloreste cat e vara de lunga. La fel ca in cazul celorlalte plante, este bine sa rupi florile ofilite pentru a stimula inflorirea. A mea este plantata la umbra si nu pare sa o deranjeze. Pot fi albastre, mov, albe sau roz.

Trandafirii

Evident ca trandafirii nu puteau lipsi din aceasta lista. De fapt, cine a mai pomenit gradina fara trandafiri? 😛 Ca sa infloreasca din mai si pana in noiembrie, trebuie sa alegi soiuri de trandafiri cu inflorire repetata. Nici nu e greu, pentru ca cele mai multe soiuri de trandafiri din comert sunt astfel. Doar soiurile mai vechi infloresc o singura data pe an. Ca sa stimulezi inflorirea trandafirilor este necesar sa ii tai corect in fiecare toamna sau la inceputul primaverii. Trandafirii produc flori numai pe lastarii noi, crescuti in anul respectiv. De asemena, este important sa rupi florile trecute ca sa stimulezi inflorirea. Am scris aici mai multe despre metoda care stimuleaza inflorirea abundenta la trandafiri.

Daliile

Imi plac foarte mult daliile, mai ales ca exista in atat de multe variante de culori si forme. Am avut dalii pitice – rosii cu margini albe -, dalii grena, albe sau dalii inalte, galbene, cu flori uriase. De cand incep sa creasca si pana se apropie iarna, vor face flori fara oprire! Chiar daca le iubesc, le plantez tot mai rar pentru ca nu sunt cel mai harnic om din Univers 😀 – nu am energie sa le scot bulbii din pamant in fiecare toamna si sa-i replantez primavara. Bulbii de dalie nu rezista la inghet si trebuie pastrati intr-un loc ferit de frig pe timpul iernii. Nu-mi place deloc opratiunea asta, asa ca am cam evitat sa plantez, iar daca am plantat mi-am asumat ca vor muri peste iarna in pamant si ca voi cumpara in primavara altii.

Hortensiile

Am o pasiune pentru florile albastre si o oarecare obsesie pentru hortensii. Visul meu este sa am un rand intreg de hortensii inalte si albastre, langa gard, dar destinul, Universul sau karma nu accepta :)) Tot ce am obtinut pana acum sunt hortensii roz, pitice, care cresc cu viteza melcului anemic. Inca mai sper… Trecand peste asteptarile mele poate ca nerealiste, hortensiile se numara printre acele plante care te bucura toata vara cu florile lor frumoase. Nu infloresc atat de des precum alte plante, dar au flori rezistente care arata foarte bine chiar si dupa ce se trec. Hortensiile trebuie plantate neaparat la umbra, de preferat de zid, si au nevoie de multa apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *