Daca vrei sa ai flori in curte din mai si pana in noiembrie, atunci trebuie neaparat sa ai trandafiri. De-a lungul vietii mele am intalnit o singura persoana care sa spuna ca nu-i plac trandafirii – dar cu timpul s-a razgandit, iar acum are deja cateva tufe in gradina si vrea si mai multi :))
Este pur si simplu imposibil sa nu apreciezi aceste plante senzationale, care exista in atat de multe variante de culori si tipuri. Nu e deloc surprinzator ca au fost create atatea soiuri, avand in vedere ca se numara printre plantele care au evoluat odata cu omenirea, cel putin din punctul meu de vedere. De mii de ani, trandafirii fac parte din vietile noastre.
Colectia mea de trandafiri a crescut treptat in cei aproape sapte ani de cand stau la curte. Am incercat sa selectez soiuri care imi plac foarte mult, pentru ca spatiul este limitat. Acum deja nu prea mai am pe unde sa-i plantez, dar cu toate astea in fiecare an mai adaug cel putin unul. Pentru ca nu pot sa ma abtin!
View this post on Instagram
Am avut intotdeauna o slabiciune pentru trandafirii urcatori. Ma gandesc la Anglia, la casele din caramida vechi de sute de ani acoperite cu trandafiri si la arcadele spectaculoase. Tot din Anglia vine un truc pe care l-am descoperit in pandemie, cand am urmarit cam toate episoadele disponibile pe YouTube din emisiunea „Gardeners’ World”, prezentata de Monty Don.
Este o modalitate simpla de a „pacali” putin natura, in asa fel incat trandafirii sa produca mult mai multe flori decat ar face in mod obisnuit. Secretul este fixarea ramurilor pe orizontala sau la un unghi de 45 de grade.
In mod natural, fiecare lastar de trandafir va face flori numai in varf. In acest fel planta se asigura ca va avea o floare „de succes”, care va beneficia de lumina si va avea sanse mai mari sa produca seminte.
Fiecare floare noua care se formeaza in varful lastarului produce un inhibator de crestere care previne producerea altor flori mai jos pe lastar. Mai putine flori inseamna o competitie mai mica pentru resurse de energie si nutrienti, ceea ce ii permite tufei de trandafiri sa produca suficiente seminte pentru anul viitor, dar si sa stocheze suficienta energie pentru urmatorul sezon de crestere.
O modalitate de a combate acest principiu al evolutiei este sa arcuiesti ramurile lungi de trandafiri urcatori si sa le legi la baza plantei. Metoda foloseste gravitatia pentru a bloca hormonii inhibatori de inflorire din varfuri, ceea ce forteaza productia de flori pe toata lungimea lastarilor. Folosind aceasta tehnica, fiecare nod al lastarului arcuit poate produce flori. In loc de o singura floare sau cateva flori in varful unei ramuri lungi, poti avea pana la 20 de flori sau buchete de flori pe aceeasi ramura, dupa ce este arcuita. Iar daca ai arcuit opt sau zece astfel de ramuri lungi, imagineaza-ti cate flori vei obtine…
Trandafirii cataratori sunt cei mai potriviti pentru aceasta metoda datorita ramurilor lungi si flexibile. Sunt usor de arcuit, in special cand sunt suficient de lungi si nu s-au lemnificat. Tot ce trebuie sa faci este sa prinzi varful, sa arcuiesti cu grija lastarul si sa-l legi de baza plantei. Poti face asta inca din toamna sau primavara devreme, pentru ca toate nodurile sa produca lastari noi. O alta varianta este sa fixezi ramurile pe orizontala, fixate de un perete sau un gard.
Am pus in practica trucul cu un trandafir urcator tanar, care are aproape doi ani. Rezultatul a fost spectaculos, iar in acest an cred ca va fi si mai interesant pentru ca are mai multe ramuri. Abia astept!
Pentru arcada cu trandafiri roz (care ar fi trebuit sa fie Pierre de Ronsard, dar sunt cu totul altceva) am incercat sa asez cat mai multi lastari pe orizontala in partea de sus si rezultatul s-a vazut: a avut mai multe flori ca niciodata.