Iarba de Pampas, o plantă spectaculoasă pentru grădina ta

Am văzut întâmplător iarbă de Pampas într-un hipermarket și n-am rezistat tentației. Planta arăta atât de bine pe ambalaj încât am cumpărat-o imediat. Așa cum îi spune numele, iarba de Pampas (Cortaderia selloana) este o iarbă, dar una foarte înaltă, originară din America de Sud, din zona Pampas.

Aspectul său este asemănător cu cel al papurei, cu frunze subțiri și lungi, dar și flori „pufoase”, asemănătoare unor pene. Tocmai de aceea arată atât de bine și este o prezență spectaculoasă în orice grădină. Florile sale pot fi albe sau roz și datorită aspectului deosebit sunt folosite pentru decorarea locuințelor, în buchete de flori și chiar pentru decorațiunile de nuntă sau buchetele de mireasă.

Iarbă de Pampas la începutul înfloririiEu am plantat iarba de Pampas în luna martie, iar până la finalul anului a crescut foarte mult, ajungând la o înălțime de doi metri și a făcut o floare la finalul lunii octombrie. Am fost dezamăgită să descopăr că floarea era albă, nu roz așa cu ar fi trebuit.

Iarba de Pampas
Cum să îngrijești iarba de Pampas

Din fericire, este o plantă foarte ușor de îngrijit. Planteaz-o într-o zonă cu mult soare direct și pământ bine drenat. Dar dacă nu ai aceste condiții în curtea sau grădina ta, iarba de Pampas se descurcă destul de bine oriunde și se adaptează cu ușurință. Poate tolera umbra parțială și diverse tipuri de sol, dar nu este recomandat să o uzi prea des, preferând solul uscat.

Iarba de Pampas tolerează seceta, vântul și chiar și sarea, fiind o alegere bună pentru casele de vacanță de la malul mării (pentru cei sunt suficient de norocoși încât să dețină una).

Peste iarnă, frunzele plantei se usucă, iar primăvara ar trebui tăiate în totalitate. Nu este recomandat să le tai toamna, pentru că frunzele dese oferă adăpost și protecție termică rădăcinilor. Pentru a o feri de îngheț, o poți înfășura toamna cu folie din plastic sau folie specială pentru protecția plantelor.

Denumirea Cortaderia este derivată din cuvâtul spaniol-argentinian „cortadera”, care înseamnă „tăietor”, și se referă la marginile ascuțite ale frunzelor. De aceea este foarte important să porți mănuși atunci când manevrezi frunzele și când îngrijești planta. Copiii nu ar trebui să se joace cu frunzele sau să tragă de ele pentru că se pot tăia.

Frunzele se taie primăvara devreme, dar după ce a trecut pericolul înghețului, la o înălțime de aproximativ 20 de centimetri. În acest fel sunt protejați lăstarii noi care cresc sub frunzele uscate. De asemenea, de-a lungul verii, îndepărtează frunzele îngălbenite.

După cum se poate observa, iarba de Pampas nu este deloc greu de îngrijit, dar este o plantă care va atrage toate privirile, devenind vedeta grădinii tale. Eu îmi doresc în continuare una roz, așa cum „promitea” ambalajul celei pe care am plantat-o. Dar nu este prima dată când mă păcălesc ambalajele sau descrierile mincinoase ale plantelor pe care le-am cumpărat.

One Comment Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *