Cea mai simpla metoda de a inmulti trandafirii

Pe langa portofel, cosmetice, incarcatoare, servetele si diverse altele, ar mai trebui sa fie ceva in geanta mea: o foarfeca. Chiar daca tentatia e mare, nu cred ca da bine sa scoti o foarfeca din poseta in public. Si ce vreau eu sa fac e si ilegal, pe deasupra.

Trebuie sa explic rapid, inainte sa fugiti de pe blog :))

De multe ori mi se intampla sa vad soiuri superbe de trandafiri in curtile oamenilor, in spatiile publice sau parcuri. In astfel de momente vreau o singura crenguta, chiar si fara floare. Pentru ca asta e tot ce-mi trebuie ca sa inmultesc acel trandafir. Atat de simplu e. Dar cum spuneam, e ilegal sa te apuci de tuns trandafiri pe strada si nici nu ma vad strigand la portile oamenilor cu o foarfeca in mana.

Din fericire, exista multe alte moduri de a face rost de lastari de trandafiri, fie ca ceri de la rude, prieteni sau cunoscuti, fie ca folosesti trandafiri taiati, din florarii.

Asa cum spuneam, este foarte simplu sa inmultesti trandafirii din butasi. Ai nevoie de un butas de trandafir, de aproximativ 20 de centimetri lungime, si o sticla din plastic.

Ingroapa butasul astfel incat sa fie cel putin doua noduri sub pamant si doua deasupra, apoi uda-l. Taie PET-ul si acopera butasul cu el, in asa fel incat sa-i creezi o „minisera”. Fixeaza bine PET-ul in pamant, ca sa reziste pana in primavara.

Poti face asta toamna, cand vremea s-a mai racit. Auzisem „regula” ca trandafirii se planteaza in august, dar cum clima este complet data peste cap si avem uneori temperaturi de 30 de grade si in septembrie, cred ca este mai sigur sa-i plantezi in octombrie sau chiar noiembrie daca vremea este blanda.

Bineinteles, exista si cateva trucuri si reguli pe care sa le respecti:

  • sunt sanse mai mari ca trandafirul sa se prinda daca butasul este proaspat taiat. Daca a stat cateva zile in apa, taie cativa centimetri de la fiecare capat.
  • curata frunzele de pe tulpina si taie obligatoriu floarea sau florile, daca mai sunt
  • foloseste o foarfeca de gradina foarte bine ascutita pentru a taia butasii. Daca nu este ascutita, risti sa zdrivesti tulpina
  • pana primavara, nu ridica niciodata sticla de pe butas! Nu este nevoie sa-l uzi.
  • poti sa folosesti un stimulator pentru inradacinare daca vrei sa te asiguri ca butasii au sanse si mai mari sa se prinda
  • chiar daca esti tentata sa scoti sticlele imediat ce vremea pare ca s-a incalzit, asteapta pana cand trece pericolul de inghet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *