Cum se tund trandafirii

Nici nu aș fi conceput să am o curte în care să nu existe trandafiri. Îi iubesc pentru că sunt atât de frumoși, parfumați, există în atât de multe variante de culori și soiuri, dar mai ales pentru că înfloresc de primăvara și până toamna târziu.

Am păstrat o zona din fața casei în care am plantat numai trandafiri. Chiar din primul an au început să înflorească și sunt de-a dreptul spectaculoși. Este o zonă „în lucru”, pe care intenționez să o acopăr numai cu trandafiri și tufe de lavandă plantate printre ei. Pasul următor este să acopăr cu folie antiburuieni și mulci, ca să scap de buruieni, și să instalezi un sistem de picurare cu apă.

Pentru că sunt printre cele mai răspândite plante de grădină, poate avem senzația că știm totul despre trandafiri. Dar din proprie experiență am învățat că trandafirii ascund unele secrete.

De exemplu, nu am știut că trandafirii fac flori numai pe lăstarii crescuți în anul respectiv. Drept urmare, oricât de stufos ar fi un trandafir, nu va face prea multe flori dacă este plin de ramuri din anii trecuți. Tocmai de aceea se tund. Și partea cu tunsul credeam că o stăpânesc. Mai exact, tăiam „după ureche” cam tot ce mi se părea mie că ar trebui tăiat. Exact ca fetele care se pensează singure până când descoperă că nu mai au sprâncene :))

Dar în primăvara aceasta am decis să mă informez mai bine, pentru că anul trecut am avut niște trandafiri cam lăbărțați, cu multe ramuri haotice și nu atât de multe flori pe cât aș fi vrut.

Am învățat lucruri interesante și foarte utile dintr-un tutorial realizat de Leroy Merlin, pe care le-am pus în practică.

Iată cum se tund trandafirii:

– cu cât trandafirul este tăiat mai scurt, cu atât va crește mai frumos și va înflori mai mult. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-l dai de la pământ!
– mugurii sunt repere pentru tăiere și se numesc noduri
– o tufă mare, de câțiva ani, se va tăia la al cincilea sau al șaptelea nod, numărând de la baza plantei spre vârf
– o tufă firavă și tânără se va tăia scurt, la al treilea sau al cincilea nod
– tăierea se face oblic, la 5-6 mm deasupra nodului, cu panta îndreptată spre exteriorul plantei
– foarfeca se dezinfectează cu spirt după tunderea fiecărui trandafir pentru a nu răspândi eventualele boli

Am urmat aproape toate instrucțiunile din tutorial și pot să spun că au logică. Spre deosebire de tufele cu o mulțime de crengi pe care le-am avut anul trecut, după tundere trandafirii par mult mai ordonați. Acum aștept să văd rezultatele și sper să fie cât mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *