Am pus gazon din semințe și a ieșit mai bine decât speram

Următorul proiect important după ce termini de construit casa este amenajarea curții. Iar gazonul este de obicei de nelipsit.

Exact așa au stat lucrurile și în cazul nostru, doar că am amânat acest proiect și am reușit să avem gazon după un an de la finalizarea casei. Am tot amânat plantarea gazonului pentru că au fost lucruri mult mai importante de făcut, dar și pentru că nu știam ce să alegem: gazon rulori sau gazon sădit din semințe. În final am ales varianta mai ieftină, adică sădirea. Trebuie să recunosc că nu aveam speranțe prea mari. Am mai văzut gazon sădit și în cele mai multe cazuri era rar și amărât, în comparație cu cel rulouri, care arată impecabil. Cu toate astea, am decis să încercăm.

 

Vorbesc la plural pentru că rolul meu în toată această operațiune a fost mai mult să stau pe margine, să dau indicații, să mă bag în seamă și să comentez enervat, în timp ce alții munceau de zor. Am dat și o mână de ajutor, dar nu știu dacă a contat prea mult :))

Prin urmare, dacă vrei gazon și nu ești dispus să dai câteva mii de euro pe rulouri, poate te ajută aceste informații despre cum am plantat gazon din semințe:

– Primul pas este nivelarea. Terenul trebuie să fie drept înainte a însămânța. Dacă ai gropi/denivelări, apa va stagna în zonele mai joase, iar semințele sau rădăcinile gazonului vor putrezi. Am nivelat prin aducerea unui strat nou de pământ și împrăștierea lui cu lopata și grebla. Nu a fost misiune ușoară.
De asemenea, am adunat pietrele, care erau destul de multe. Ideal ar fi să nu fie deloc pietre. Apoi am săpat cu o motosapă, pentru ca pământul să fie afânat și să se spargă bolovanii.

– Etapa următoare a fost realizarea sistemului de aspersoare. Pentru această etapă dificilă am avut parte de consilierea vecinului, om priceput la toate, care ne-a împărtășit tot ce a învățat din proprie experiență. Trebuie să menționez că vecinii s-au mutat cu un an înaintea noastră, iar sfaturile lor despre viața la casă ne-au fost extrem de utile. (Mulțumim, vecinii!)
Am avut nevoie de 8 aspersoare, pentru o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați. Modelul folosit a fost Rain Bird 5000.

– După montarea aspersoarelor, a urmat o nouă rundă de nivelat și greblat. Am împrăștiat nisip și îngrășământ special pentru gazon.

Sădirea propriu-zisă a gazonului am făcut-o cu un aplicator de îngrășământ și semințe Handy Green, tot datorită vecinului, care avea un astfel de „gadget” despre care nici nu știam că există. Am folosit un sac de 7,5 kg de semințe de gazon Eco-Lawn Turfline, care conține și trifoi.

– După însămânțare, am greblat iar, dar superficial, apoi am pornit aspersoarele. În mod normal ar fi trebuit să tasăm pământul cu un tăvălug pentru ca semințele să se fixeze mai bine, dar am sărit etapa asta pentru că nu am avut tăvălug. Am udat gazonul în fiecare dimineață și seară în prima săptămână, apoi numai dimineața.

Toate aceste operațiuni au necesitat destul de multă muncă. Este epuizant, iar partea cu săpatul cu motosapa și nivelatul este cea mai grea. Noi am semănat gazonul pe 10 septembrie, iar pe 21 octombrie l-am tuns pentru prima dată. Am ales o mașină de tuns Viking MB248, care este ușoară și foarte eficientă pentru suprafața pe care o avem.

Rezultatele sunt surprinzător de bune! Gazonul este des, compact și seamănă foarte bine cu cel de tip rulou. Este puțin mai rar într-o zonă în care este mai multă umbră, iar un alt defect este o bucățică de aproape zece centimetri în jurul unui aspersor care a bătut cu presiune mare în jos și a spulberat semințele, dar putem corecta.

Întreg proiectul a costat aproximativ 1500 de lei, cu tot cu instalația de aspersoare, țevi, electrovalve, îngrășământ și semințe. Un preț mai mult decât OK, comparativ cu aproape 1500 de euro, cam cât ar fi costat varianta rulori.

5 Comments Add yours

 1. Haivas spune:

  Bravo! Frumoasă treabă. Trebuie să mă ocup și eu de iarba aia de la mine! 🙂 Dar deocamdată am alte prioritați! 🙂

  1. Georgia spune:

   Multumesc! Am avut consilier bun 🙂

 2. Razvan spune:

  Ce fel de seminte ati folosit? Si in ce cantitati?
  Va multumesc!

  1. Georgia spune:

   Am folosit un sac de 7 kg de gazon Turfline Eco-Lawn de la Dedeman, pentru o suprafata de aproximativ 170 mp. Este gazon cu trifoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *