De ce sunt importante denumirile plantelor pe care le cumperi

Visez de aproape cinci ani, de când am grădină, la un perete imens cu hortensii albastre. Vreau să fie înalte și frumoase, cu flori de un albastru intens. Am plantat primele hortensii înainte să amenajăm curtea, atât de entuziastă eram. Dar după atâția ani, hortensiile mele sunt tot mici și îndesate, cu flori roz. Hortensiile își schimbă culoarea în funcție de pH-ul solului și am încercat și îngrășământ special care ar trebui să le facă florile albastre. Nimic. Nu doar că nu se fac albastre, dar nici nu prea cresc.

Hortensie roz

Dar când plantezi usturoi, cum să te aștepți să crească iasomie? Pentru că eu, la fel ca mulți alții, am plantat ce mi-a picat în mână, după ureche. Era suficient să le găsesc la Lidl, Kaufland, Leroy Merlin etc. că le cumpăram fără să mă gândesc de două ori.

După ce am început să mă documentez mai bine am aflat că alegerea plantelor nu se face în funcție de cât de frumoase sunt în magazin. Denumirea lor completă este esențială dacă vrei să iasă ce trebuie.

În cazul hortensiilor, și nu numai, acea denumire de la final este mai importantă decât crezi. Cele mai multe plante pe care le cumpărăm sunt hibrizi dezvoltați de specialiști în ani, uneori chiar zeci de ani. Poartă denumirea de cultivaruri și sunt selectate pentru anumite caracteristici.

De exemplu, hortensia obișnuită, pe care o găsim adesea în grădini și pe care o cumpărăm din magazine, are denumirea Hydrangea macrophylla. Dar după denumirea generică urmează adesea denumirea cultivarului: Hydrangea macrophylla ‘Nikko Blue’, Hydrangea macrophylla ‘Lady in Red’, Hydrangea macrophylla ‘All Summer Beauty’, Hydrangea macrophylla ‘Madame Emile Mouillère’ etc.

Cultivaruri Hydrangea macrophylla. Foto: wikipedia

Iar denumirea cultivarului este esențială atunci când vrei ceva anume de la plantele tale: fie să rămână roz, să fie albastre, să fie înalte, să fie pitice etc. Această denumire îți oferă indicii esențiale și despre îngrijire. Majoritatea hortensiilor macrophylla produc flori pe lemn vechi, adică pe lăstarii crescuți cu un an înainte. Tăierea lor drastică poate să ducă la pierderea florilor în anul respectiv. Însă anumite cultivaruri, așa cum este ‘All Summer Beauty’, înfloresc și pe lemn vechi și pe lăstari noi. De aceea este important să-ți notezi numele cultivarului și să cercetezi cum se îngrijește corect.

Este valabil și în cazul altor plante, printre care și clematis. Există sute de cultivaruri de clematis (sau clematite), împărțite în trei grupuri, în funcție de perioada de înflorire. Cele din grupul 1 și 2 înfloresc pe lăstari vechi, iar cele din grupul 3 pe lăstari noi, crescuți în anul respectiv. Astfel că înflorirea depinde foarte mult de cum, cât și dacă tai din clematita pe care o ai.

Sunt șanse mici să reții denumiri științifice sau pe cele pompoase ale cultivarurilor. O variantă mai simplă este să faci o fotografie cu eticheta plantei, pe care să o salvezi. Iar înainte de cumpăra planta caută pe internet folosind denumirea completă de pe etichetă. Vei afla informații prețioase despre caracteristici și îngrijire.

Hortensii albastre. Foto: Instagram/elegance.it

Era bine dacă aș fi ținut și eu cont de regula asta acum cinci ani. Hortensiile alea pe care le vreau eu înalte și albastre n-au nicio șansă să ajungă așa vreodată. Am descoperit în fotografiile vechi că am plantat un soi numit „Pia” care, surprinză, este o hortensie pitică, cu flori predominant roz… Mi-a luat cam mult să mă prind. Prin urmare, am început să le înlocuiesc cu hortensii „Renate”, care au șanse mai mari să fie albastre (cu aciditatea potrivită a solului, despre care vom vorbi în episodul următor :)) )

One Comment Add yours

  1. Cristina spune:

    Eu tocmai am cumparat o hortensie alba. Sunt curioasa ce culoare va fi, asta daca se prinde in gradina mea de la Slanic. Din pacate pamantul e slab calitativ si in timp se pierd din plorile pe care le plantez .Pana acum doar florile de primavara mi-au rezistat sin timp si acum am gradina inflorita.Incerc si eu, ce sa fac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *