Cum să uzi grădina și gazonul de la distanță cu aspersoare, sistem de picurare și Sonoff

Pentru cei care se mută de la bloc la casă este o plăcere să ude grădina cu furtunul. Cel puțin în primele luni, că apoi vă spun din proprie experiență că se transformă din plăcere în chin. Dacă vrei să ai plante care chiar să arate bine, trebuie să le uzi regulat, iar pe vreme caniculară asta înseamnă zilnic. În afară de faptul că trebuie să târăști un furtun greu după tine, de multe ori se întâmplă să nu ai chef sau timp.

O variantă mult mai simplă, eficientă și prin care nu irosești prea multă apă este udarea prin picurare. Iar dacă mai adaugi și o priză inteligentă prin care să pornești și oprești udarea din telefon, atunci te-ai scos. Așa am simțit eu în prima zi în care am putut să ud grădina dintr-o aplicație de pe telefon. Trebuie să recunosc că nu știam prea multe despre soluțiile astea ingenioase, dar suntem norocoși de vecini buni care ne luminează.

Cum faci un sistem de udare controlat wireless

Înainte de toate trebuie să vă spun că am cunoștințe minime spre zero despre sisteme de irigat sau instalații. Am luat notițe ca să vă pot povesti ce și cum s-a făcut. Dacă mă întrebați ce e aia electrovană, pot doar să vă dau linkuri și poze, că în rest nu știu care este scopul ei în viață și nici nu am curiozitatea să aflu. Important e că funcționează.

Revenind – Elementele cheie în tot acest sistem foarte simplu și ieftin sunt electrovana (zisă și electrovalvă) și priza wireless (care văd că se numește, de fapt, releu wireless).

Noi am folosit electrovană cu solenoid de 24V, conectată la releu wireless Sonoff Basic printr-un transformator 220V → 12V/5W.

Același sistem l-am repetat de cinci ori, astfel încât fiecare zonă care necesită udare să fie controlată separat – grădină de legume, gazon, flori. Sunt conectate 3 sisteme de udare prin picurare și 2 zone de udare cu aspersoare. Sonoff-ul se conectează la wi-fi și se controlează prin aplicația eWeLink sau din Google Home.

Un avantaj major este că poți să-ți uzi grădina și gazonul de oriunde. Trebuie doar să intri în aplicație și să pornești ce vrei să se ude. De asemenea, poți să programezi udarea din aplicație: alegi când să înceapă, când se oprească și în ce zile. Pentru gazon eu am setat pe timp de vară să ude în fiecare dimineață de la ora 7:00 la 7:20 pentru un set de aspersoare și de la 7:20 la 7:40 pentru al doilea set.

Dacă nu ai făcut un program de udat, poți să pui temporizator ca să nu uiți apa curgând. De exemplu, în grădina de legume ud la câteva zile, timp de jumătate de oră. Aplicația eWeLink nu se pricepe prea bine la trimis notificări, așa că e posibil să uiți că ai pornit udarea, mai ales la picurare unde este totul silențios. Când pornesc udarea, setez să se oprească singur după 30 de minute.

Un alt avantaj este prețul. Un Sonoff Basic costă în jur de 40 de lei, o electrovană este 90 de lei, iar transformatorul costă 30 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *