Folia antiburuieni și mulciul îți fac viața mai ușoară. Cum să le folosești

Ai nevoie de folie antiburuieni și mulci dacă vrei să muncești mai puțin. Află care sunt beneficiile foliei antiburuieni

Chiar dacă îți place să lucrezi în grădină și să te ocupi de plantele tale, descoperi rapid că ai de dus o luptă constantă și foarte enervantă cu buruienile. Cresc atât de repede și se înmulțesc atât de ușor încât te pot scoate din minți. Iar în primul an de stat la curte, într-o zonă care a fost acoperită ani la rândul cu buruieni, este foarte dificil, pentru că plantele sălbatice au semințele răspândite pe tot terenul, iar rădăcinile sunt adânci și puternic ramificate.

Abia acum, din al doilea an, pot să spun că am mai scăpat de ele. Am folosit inițial erbicid total pentru zona în care am pus gazon, iar în zonele cu flori sau în grădina de legume le-am smuls din rădăcină, înainte să facă semințe și să se înmulțească mai mult. Tot mai sunt, dar nu la fel de multe.

Eu am rămas cu numai câteva zone mici cu pământ „gol”, după ce am pus gazon și am pavat aleile cu dale. Sunt fâșiile înguste dintre gard și gazon, acolo unde am plantat arbuști și flori, dar și grădina cu flori din fața casei sau grădina de legume.

Și pentru că am auzit de mulci, adică scoarță de copac măcinată și vopsită, care are rol decorativ, dar protejează în același timp plantele, am zis să-l încerc. Abia apoi am aflat că sub mulci se pune folie antiburuieni, o invenție excelentă care, așa cum îi spune numele, împiedică creșterea buruienilor.

Folia antiburuieni și mulciul sunt excelente pentru a menține o zonă din curtea ta impecabilă, fără să muncești prea mult. Împiedică creșterea buruienilor, mențin solul umed, ceea ce înseamnă că vei uda mai rar, iar mulciul hrănește treptat plantele, pe măsură ce se descompune. Un alt avantaj este acela că protejează rădăcinile plantelor sensibile de îngheț.

Eu am folosit folie antiburuieni textilă, permeabilă. Am luat-o de la Leroy Merlin, a costat cam 14 lei o bucată de 1,6 X 5 m și am avut nevoie de două bucăți.

Mulciul tot de la Leroy l-am luat, iar un sac de 70 de litri a fost aproximativ 29 de lei. Se găsesc mai multe variante de culoare, iar eu am ales maro închis. Pentru zona acoperită, de aproximativ 16 metri pătrați, am avut nevoie de 10 saci de mulci și două bucăți de folie textilă.

Nu este dificil să așezi folia pe sol, dar este o treabă migăloasă, mai ales dacă ai deja plante în acea zonă. Trebuie să tai folia sub formă de X pentru a introduce plantele prin ea. În mod normal, folia se fixează pe margini înțepând-o ușor cu o cazma, pentru a intra în pământ, după cum ne-a aratat un domn care se ocupă de amenajarea grădinilor. Noi am sărit peste această etapă, pentru că am așezat un rând de dale în dreptul foliei.

Dacă ai bulbi plantați în zona respectivă, trebuie să le lași cale liberă să iasă primăvara, prin urmare nu trebuie să acoperi cu folie. Eu am un rând de lalele chiar lângă gard, plantate în linie dreaptă, și le-am lăsat spațiu neacoperit cu folie ca să poată răsări. Ideal este să acoperi cât mai bine solul cu folie, pentru ca buruienile să nu mai crească.

Pasul următor a fost întinderea mulciului, operațiune destul de simplă. Stratul trebuie să fie suficient de gros încât folia să nu fie vizibilă.

Eu sunt mulțumită de rezultat, îmi place cum arată și cel mai mult îmi place că nu mai trebuie să smulg buruieni. În acea zonă am hortesii plantate, iar mulciul le menține pămâmtul umed mai mult timp, ceea ce este perfect pentru aceste plante care iubesc apa.

Planul este ca tot conturul curții, pe lângă gard, să fie acoperit cu folie și mulci. Deocamdată am acoperit o singură latură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *