În 2017 am avut pentru prima dată în viață o grădină de legume de care m-am ocupat integral, de la plantat răsăduri și până la recoltat. Cred că am avut rezultate decente pentru un începător, în sensul că am ajuns să și mănânc legume din grădina mea :)). Dar pot să spun că a fost o grădină experimentală. Am primit răsăduri de roșii, iar multe dintre ele s-au dovedit a fi soiuri ciudate. Așa că am avut anul trecut roșii verzi, mov, galbene sau cherry oranj. Numai roșii „normale” n-am prea avut.
Pentru anul acesta, plănuiam să fac o încercare și să cresc răsaduri de legume din semințe, ca să știu ce plantez. Iar atunci când am primit niște semințe interesante de legume, am zis că e cazul să pun planul în practică. Iată cum am procedat:
– Am plantat semințele la începutul lunii martie, în ghivece mici și în recipiente speciale pentru răsaduri.
– Nu am folosit nicio tehnică specială, doar am făcut mici găuri cu o scobitoare în pământ și am pus semințele, apoi le-am acoperit cu pământ. Semințele nu trebuie puse prea aproape de suprafața, pentru că pământul se usucă foarte repede și nu au suficientă umezeală ca să germineze. Dacă le plantezi prea adânc în ghiveci, durează prea mult până răsar.
– Le-am așezat pe un suport lângă fereastră, ca să aibă cât mai multă lumină.
– Am udat de fiecare dată când pământul se usca la suprafață.
Nu aveam speranțe prea mari să fac răsaduri, dar au răsărit destul de repede. Problema este că atunci când sunt crescute în casă, răsadurile se îndreaptă către lumină, sub subțiri și firave, spre deosebire de cele din sere, care sunt mult mai viguroase.
După ce au crescut suficient de mari ca să fie mutate, am transplantat fiecare fir în ghiveciul lui. În unele am pus și câte două fire, ceea ce a fost o greșeală, mai ales la roșii. Atunci când vrei să plantezi, trebuie să desparți rădăcinile unite ale celor două fire și răsadurile au de suferit.
Imediat după ce le-am mutat în ghivece, la începutul lunii aprilie, am dus răsadurile afară și le-am pus într-o seră improvizată. Aveam un cadru din metal pe care l-am înfășurat cu folie alimentară. Nu sună deloc profi, dar a funcționat. Plănuiesc să transform cadrul într-o seră adevărată, vopsită și acoperită cu plexiglas transparent.
Am lăsat sera improvizată deschisă pe timpul zilei, iar noaptea, când temperatură scădea destul de mult, am acoperit-o. Este foarte important să deschizi sera dimineața, altfel temperatura din interiorul ei crește foarte mult pe timpul zilei, mai ales dacă este soare, și răsadurile se ofilesc și mor.
Le-am udat destul de des pentru în ghivecele mici pământul se usucă rapid.
La începutul lunii mai, când răsadurile mele au crescut suficient și vremea s-a încălzit, le-am plantat în grădină. Pe scurt, am pus semințele la începutul lunii martie, am mutat răsadurile în ghivece la începutul lunii aprilie, iar la începutul lui mai le-am plantat în grădină.
Procedeul nu este deloc complicat, trebuie doar să ai răbdare. Mie mi-au ieșit răsadurile și chiar am avut de dat, în condițiile în care nu am mai făcut asta niciodată. Prin urmare, nu e deloc dificil. Rămâne de văzut ce o să crească din ele :))
Soiurile pe care le-am plantat:
Roșii „Inimă de bou”
Roșii „Ruxandra”
Roșii „Marmande”
Roșii „Ideal de Bulgaria”
Roșii prunișoare „Black Prince”
Roșii Cherry „Sweetie”
Ardei „Banana Sweet”
Ardei „Alexandru”
Castraveți „Chinese Slangen”
Castraveți „Cornișon Bulgaria”