Cum să ai o grădină „independentă“

Primul lucru de care trebuie să fii conștient atunci când iei decizia de a te muta la curte este acela că vei avea mult de muncă. Dacă vrei o grădină de legume, chiar și una foarte mică, dacă vrei să ai flori, gazon și pomi fructiferi, trebuie să le acorzi timp și energie.

Ai putea crede că nu e cine știe ce efort să îngrijești o curte mică. Dar buruienile cresc într-o zi cât florile tale în zece, iar după ce uzi, pământul se usucă încă de a doua zi de parcă n-ai mai fi udat de o săptămână. La început le faci pe toate cu entuziasm, dar treptat entuziasmul scade și toate îndatoririle devin un chin, de parcă te-ai lupta cu morile de vânt.

Tocmai de aceea vreau să vă povestesc despre câteva invenții geniale pe care le-am descoperit și le-am pus treptat în aplicare. Nu costă mult și îți fac viața la curte mult mai ușoară. Te ajută să ai o curte frumoasă și o grădină roditoare fără să muncești pe rupte. Iată care sunt:

Sistemul de udat prin picurare

Sunt în al doilea an în care am o grădină de legume. Anul trecut, când am făcut pentru prima dată grădina, m-am luptat cu furtunul cu apă, să ud seară de seară pentru ca roșiile, castraveții, vinetele și restul legumelor să nu se usuce. Este dificil să târăști un furtun printre plante, fără să le rupi și să și uzi eficient. Din fericire, etapa aceasta nu a durat prea mult. Am instalat un sistem irigare prin picurare. Nu costă mult, e foarte eficient, economisești apă și tot ce trebuie să faci este să deschizi robinetul.

Aspersoarele

Am reușit să avem un gazon frumos, pus din semințe, dar care arată la fel de bine precum cel de tip rulouri. Iar secretul pentru care a ajuns să fie des, verde și frumos este udarea regulată și eficientă, cu ajutorul aspersoarelor. Cine spune că poate avea gazon frumos udând cu furtunul ori are prea mult timp liber, ori e cam visător. Prin urmare, aspersoarele sunt esențiale pentru un gazon perfect.

Prizele programabile

Atât pentru udarea grădinii de legume, cât și pentru udarea gazonului, prizele programabile sunt absolut geniale. Îți permit să setezi când să înceapă udarea și cât să dureze, astfel că vei avea o grădină complet independentă. Te ajută foarte mult zi de zi pentru că nu trebuie să stai cu grijă să pornești udarea în grădină sau să pornești aspersoarele, dar sunt perfecte și pentru vacanță. Bineînțeles, există sisteme complicate și gadgeturi super inteligente care pot face asta, dar de ce să dai sute de euro cât poți să rezolvi mult mai simplu, cu o priză programabilă care costă 15 lei.

Foto: praktiker.ro

Mulci și folie antiburuieni

Într-o zonă în care ai plantat flori și te lupți constant cu buruienile și pământul care se usucă rapid, poți să încerci un truc simplu, estetic și eficient. Folia antiburuieni este soluția perfectă. Menține solul umed, astfel că vei uda mai rar, și așa cum îi spune și numele, împiedică creșterea buruienilor. Tot ce trebuie să faci este să acoperi solul cu ea și să decupezi în jurul plantelor pe care le ai deja. Iar pentru ca zona să arate foarte bine și să ascunzi folia, acoperă cu mulci, un tip de scoarță de copac măcinată și vopsită, care are rol decorativ, dar care ajută la menținerea umidității și acționează precum un îngrășământ pentru plantele tale.

Mulci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *