Zorelele, super-plantele cățărătoare! Cresc uimitor de repede

Dacă ar fi să numesc primul lucru care m-a fascinat la frumoasele zorele (Ipomoea), atunci acesta este viteza cu care cresc. Nu știam mare lucru despre aceste plante atunci când am sădit câteva semințe în primăvara anului trecut. Am primit un pliculeț cu semințe de zorele și le-am sădit pe toate lângă gard. Nu a fost o decizie prea înțeleaptă… Aceste plante cățărătoare au reușit să acapareze două panouri de gard, pe o lungime de patru metri, în numai câteva luni. Cresc uimitor de repede și te vor încânta rapid cu florile lor frumoase și delicate, în nuanțe de albastru, mov, roz sau alb.

După prima experiență cu plantarea zorelelor am învățat câte ceva despre ele:

  • Sunt perfecte pentru a acoperi rapid garduri, pergole sau panouri. Fie că stai la casă sau la bloc, zorelele sunt alegerea ideală dacă vrei să-ți faci un umbrar pe terasă sau balcon. Este suficient să plantezi câteva semințe lângă un grilaj, iar plantele îl vor acapara rapid și îl vor îmbrăca într-o perdea groasă de frunze și flori. Cel mai bine este să le sădești direct acolo unde vrei să crească pentru că nu le place să fie transplantate.
  • Zorelele iubesc soarele, dar se ofilesc ușor în zilele caniculare. De aceea ar trebui să le uzi în fiecare dimineață sau seară pe vreme caniculară și de aproximativ două ori pe săptămână de-a lungul verii.
  • Înfloresc în special dimineața, de unde și inspirația pentru numele lor.
  • Sunt un magnet pentru viespi! Gardurile sau pergolele acoperite cu ramurile zorelelor devin locuri în care viespile își pot face cu ușurință cuiburi. Abia toamna, când am tăiat zorelele și le-am îndepărtat de pe gard am descoperit o mulțime de cuiburi de viespi. De aceea, nu cred ca este o idee prea bună să le plantezi prea aproape de casă, iar dacă vrei să le folosești pe terasă sau balcon, atunci ar trebui să pulverizezi preventiv cu un insecticid împotriva viespilor.
  • Trebuie să știi că zorelele sunt plante anuale, deci este necesar să le sădești în fiecare primăvară, în luna aprilie.
  • O singură plantă se poate dezvolta extrem de mult, astfel că nu ar trebui să ai prea multe, una lânga alta, pentru că se vor sufoca reciproc. Eu le-am avut plantate destul de apropiat și din această cauză s-au împletit între ele și nu au făcut prea multe flori.

 

5 Comments Add yours

  1. serbionel spune:

    Au fost minunate, mie mi-au placut foarte mult.
    Sincer nu puteam crede ca se dezvolta asa frumos.
    Felicitari pentru postare!

    1. Georgia Doro spune:

      Multumesc frumos! Plantez si anul acesta, sper sa iasa si mai bine

  2. serbionel spune:

    Sunt sigur de asta, astept cu nerabdare rezultatul!

  3. Rezia spune:

    Am citit toate postările. Am învățat multe și, mai ales, m-au cucerit optimismul și iubirea de frumos a povestitoarei. Am salvat blogul si voi reveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *