Cum cresc orhideele Phalaenopsis în mediul lor natural

Pentru că sunt foarte ușor de îngrijit, iar florile lor mari și frumoase rezistă chiar și trei luni, orhideele Phalaenopsis au devenit unele dintre cele mai populare plante de apartament. Eu am început să le colecționez de acum aproape zece ani și m-am îndrăgostit rapid de aceste plante minunate.

Sunt atât de ușor de îngrijit, încât sunt ideale pentru oricine își dorește flori spectaculoase fără să depună prea mult efort. Tot ce trebuie să faci este să așezi orhideea Phalaenopsis într-o zonă cu multă lumină, de preferat pe pervaz, și să o uzi cam o dată pe săptămână, cu o cantitate mică de apă. Este important ca apa să nu rămână în masca de ghiveci, pentru că rădăcinile orhideelor vor putrezi. O variantă perfectă de udare este la robinet, sub jet de apă, lăsând apa să treacă prin ghiveci și amestecul de scoarță de copac în care este plantată orhideea. Dar mie mi se pare dificil, mai ales dacă ai multe plante. Eu am în jur de 15 și mi-ar fi greu să le mut de colo-colo ca să le ud. Am descoperit că o orhidee Phalaenopsis rezistă în jur de cinci ani, apoi începe treptat să nu mai facă flori, iar rădăcinile se usucă și cresc prea mult în exterior.

Și pentru că am făcut o pasiune pentru această plantă cu flori frumoase și rezistente, am fost curioasă să aflu de ce nu sunt plantate în pământ, ci în acel amestec special din bucăți de lemn și școarță de copac. Am fost surprinsă să aflu că în mediul lor natural, în pădurile tropicale din sud-estul Asiei, orhideele Phalaenopsis cresc pe copaci.

Sunt plante epifite, ceea ce înseamnă că trăiesc pe scoarța altor plante și absorb apă și nutrienți din atmosferă, prin intermediul rădăcinilor aeriene. Tocmai de aceea orhideele din locuințele noastre nu au nevoie de prea multă apă pentru a supraviețui, iar excesul de apă din ghiveci le poate omorî repede. Pentru că în natură trăiesc pe crengile și tulpinile copacilor, orhideele Phalaenopsis nu au niciodată rădăcinile înmuiate permanet în apă, așa cum s-ar întâmpla dacă ar trăi în sol.

Iată cum arată orhideele Phalaenopsis în mediul lor natural:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *