Arcadă cu trandafiri cățărători Pierre de Ronsard

M-au fascinat întotdeauna acele case vechi de sute de ani, acoperite cu iederă și trandafiri cățărători, atât de răspândite în satele mici din Anglia sau Franța. Au un mister aparte și îmi lasă impresia că m-am întors în timp sau că timpul s-a oprit în loc, într-o vreme de mult apusă.

Poate că de aceea primul lucru la care m-am gândit când m-am mutat la casă a fost acela că vreau o arcadă cu trandafiri. Visez să am o arcadă plină de flori, de un roz pal, delicat. Bineînțeles că am pus în practică planul cu prima ocazie.

Primul pas a fost să fac rost de arcadă. Și pentru că sunt grădinar începător, am zis să nu investesc prea mult într-o arcadă scumpă din metal sau o pergolă scumpă din lemn, în cazul în care nu reușesc să cresc trandafirii. Astfel că am cumpărat o arcadă foarte ieftină de LIDL, care a costat cam 25 de lei. A fost simplu de montat și chiar m-am descurcat singură.

Al doilea pas a fost cel de a alege trandafirii cățărători. Așa cum spuneam, îmi doream un soi de trandafiri roz pal. Am găsit un soi interesant pe site-ul gradinamax.com, de unde i-am și comandat. Trei butași de trandafiri din soiul Pierre de Ronsard au costat aproape 100 de lei.

Am plantat în primăvară, mai exact la începutul lunii mai, câte un trandafir de o parte și de cealalta a arcadei. Am pus cel de-al treilea trandafir în spatele arcadei, lângă gard, ca să aibă un suport pe care să urce. Plantarea este destul de simplă. Am săpat gropi de aproximativ 30 de cm adâncime și am pus apoi butașii, care au venit cu pământ, în ghivece înalte din plastic. I-am udat și cam asta a fost tot. Abia apoi am aflat că trandafirii cățărători trebuie puși în pământ puțin oblic, cu ramurile îndreptate către suprafața pe care ar trebui să se urce… Cu toate acestea, trandafirii mei s-au prins și au crescut destul de bine.

O altă greșeală pe care am făcut-o a fost aceea de a planta câte două fire de zorele de o parte și de cealalta a arcadei. Speram ca până cresc trandafirii, arcada să fie acoperită cu aceste flori frumoase, despre care poți citi aici. Dar zorelele au crescut foarte repede și au acaparat arcada, dar și trandafirii. Pentru că riscam ca trandafirii să fie sufocați, am tăiat zorelele. Cu toate acestea, cred ca au avut o întârziere de creștere din cauza lor.

După ce i-am eliberat de sufocantele liane, trandafirii au început să crească mult mai repede și chiar să înflorească. Și au înflorit întreaga vară și chiar până toamna târziu, ultimele flori rezistând până în noiembrie. Unul dintre lăstari a ajuns până la jumătatea arcadei, ceea ce înseamnă că anul viitor trandafirii o vor acoperi în întregime.

Pot să spun că sunt foarte mulțumită de rezultat, cu excepția unui aspect: trandafirii mei nu sunt roz pal așa cum am visat și așa cum ar trebui să fie soiul Pierre de Ronsard. Sunt mai degrabă un roz ciclam. Sper să-și schimbe culoarea pe măsură ce se mai dezvoltă, dar… slabe speranțe :))

Planul pentru anul acesta este să extind arcada, adică să mai adaug una în prelungirea celeilalte, pentru a obține un minitunel. Și poate de data asta chiar nimeresc trandafiri roz pal!

 

One Comment Add yours

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *